Påsk i fjällen

Jag och Clas fick följa med familjen Falk till fjälls. Svåger Palle fick dra om kring på sin svägerska i pulkan mestadels av tiden. Långfredagen vad den första dagen för oss där uppe. Det tog ett tag innan vi hittade fram till stugan men tillslut så hittade vi familjen som var redo att packa sig iväg upp på fjället. Vi tog vägen över dammen vilket var riktigt läskigt men över kom vi. Hellre köra på hög höjd än nere i sörjan på sjön.

Till en början var det mulet men helt vindstilla. Vi blev riktigt snöblinda och hittade inte skoterleden som var helt igen driven. Jag stod på skotern med Palle som sakta körde över vidderna. Plötsligt small det till och det knöt sig i magen. Vi hade kört ut för en liten kant rätt ner i en bäck. Men tack vare att Palle stötte till gasen med knät så kom vi upp ur bäcken av rena farten. Jag såg hur hela iskanten sprack upp och det kunde ha slutat riktigt illa. Men nu gick det bra och vi höll masken inför barnen som satt och grät av rädsla i pulkan då det inte gick så rakt alla gånger.

Vi hittade fram till sjön där vi skottade oss en eldgrop. Det var riktigt mycke snö, si så där 1,5 meter om inte mer. Sen gjorde jag som killen gör i Loka reklamen, jag blåste bort molnen och vips så var det strålande sol. Vi blev ute på fjället till framåt åtta på kvällen. Strax innan vi styrde mot stugan körde Clas upp mig på fjället och jag fick åka snowboard ner. Det var helt fantastiskt. Jag avslutade åkningen nere på sjön med en rejäl vurpa vilket gjorde att jag fick smärtor i nacken. Detta skulle inte få förstöra påsken.

Dag två påskafton,
Nu hade vi en hel dag att ta vara på. Så det bar iväg upp på Kabla massivet. Väl uppe på första knixen så gick skackeln till pulkan sönder som Clas hade bakom vår skoter. Efter lite fixande och trixande kunde vi fortsätta färden. Vistas sjön var vårt mål men efter många om och men hamnade vi uppe vid tvillingtopparna. Föret var inte det bästa då det var riktigt varmt. Det slirade på rätt bra men upp kom vi. Där blåste det något så kopiöst. Men vi lagade mat och myste på i solen. Efter maten satte jag på mig snowboarden och begav mig ner för branten. Vilken åkning sen! helt underbart...
Clas fick hämta mig då jag åkte lite längre än planerat.

Vi började sedan färden mot Vistas sjön men vi kände att tiden rann ifrån oss och beslutade oss för att styra mot stugan. Jag och Mirja tog bobben och tolkade upp till "ravinen". Sen bar det av med en hissnande fart. Hon skällde på sin moster som förtvivlat försökte hålla nere farten med fötterna. När vi sedan stannade för att byta bobbåkare så gick det sönder något i magnapullen på vår skoter. Clas och Palle fick börja greja med den. Tillslut fick de igång skotern som sedan inte stängdes av förrän vi var framme vid stugan.

Väl tillbaka i stugan var det dax för påskmiddag. Mor och far kom upp för att socialisera sig lite. Gissa om barnbarnen var överlyckliga. Jag fick mig ett rejält smärtstillande piller av syrran som gjorde att jag somnade ovaggat vid halv åtta. 

Dag tre,
Jag och Clas hade lite beslutsångest om vi skulle följa ut på en tur eller styra hem till Rosvik. Det bara blev att vi följde med ut på en sista tur. Det var härligt att få ut max av tiden uppe i fjällen. Vi tog oss till renvaktar stugan "Lastak 2" vid fjällets fot där vi gjorde upp eld och åt en rejäl måltid med ren innanlår och palt. Barnen klättrade i de krokiga fjällbjörkarna och sprang ner till sjön och skrek av sig vintern genom rejäla vårskrik! Kan vara riktigt skönt att få göra så ibland. Mer skrik åt folket!

Vi kunde ju inte lämna fjället orört så vi tog oss upp på de första knixarna för en sista färd med pulkor, bobbar och snöbrädor. Hej vad det gick. Sen började vi färden tillbaka till stugan och sen bar det av i snömodden tillbaka till låglandet.

Det var vår påsk 2009!



Tvillingtopparna på Kabla massivet. Magiskt!        Mirja kollar in tvillingtopparna och konstaterar att det är långt dit. Men upp kom vi, tillslut!    Ingen gladare än svåger Palle som slapp sälja sin skoter på blocket vilket han svor över att göra ifall vi inte tog oss upp på fjället. Med frugan på skotern och svägerskan och de tre barnen i pulkan så kom vi tillslut upp till tvillingtopparna. Skam den som ger sig!   Lova i fjällbjörken    Lastak 2    Stora grabben som flyyt tre, Albin!    Samlade runt elden.  Albin och moster myser i pulkan.

Kommentarer:

1 Ida:

Hääärligt :) Hemma i Tornedalen gjorde molnen allt för att inte släppa fram solen.. Men idag har det varit kanon väder, bättre sent än aldrig :)?

Kommentera här: